Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

"Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Αλλά για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος." Αλμπερτ Αινστάιν
Πράγματι το Σύμπαν αποδείχθηκε πεπερασμένο!!!
Συμπληρώνουμε: Μην ψάχνετε για ούφο στον ουρανό.
Βρίσκονται πολύ πιο κοντά μας.
Μια ματιά γύρω μας το επιβεβαιώνει.
Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στο παρακάτω μύνημα που λάβαμε. Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί που το στέλνει το Παν/μιο Πάτρας, αν δεν πρόκειται για φάρσα.
Κάθε λογής απαίδευτοι, δημοσιογραφίσκοι του χαζοκουτιού, παραεπιστήμονες, ανεγκέφαλοι, ψευδοπροφήτες, αποπροσανατολίζουν, κοροϊδεύουν αφελείς, παραπληροφορούν. Σε κάθε περίπτωση ρωτάτε τους ειδικούς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν Πανεπιστήμια, Πλανητάριο και 15 εταιρείες ερασιτεχνών αστρονόμων, που θα σας απαντήσουν υπεύθυνα, έγκυρα για οποιοδήποτε αστρονομικό θέμα και βέβαια θα σας απαντήσουν ότι ο πλανήτης ʼρης θα φαίνεται πάντα σαν ένα λαμπρό κοκκινωπό αστέρι στον ουρανό. Μάλιστα επειδή μοιάζει στο χρώμα σε ένα αστέρι, ονόμασαν αυτό το αστέρι Αντάρη (αντί του ʼρη) που βρίσκεται στο Σκορπιό και πολλές φορές είναι δίπλα-δίπλα.
Η μέγιστη διάμετρος του ʼρη φτάνει μόλις τα 26΄΄ (δεύτερα λεπτά της μοίρας) και της Σελήνης μισή μοίρα. Δηλαδή η Σελήνη έχει 70 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τον ʼρη.
Γιατί όμως στις 27 Αυγούστου στις 12:30; Γιατί στις 27 Αυγούστου 2003 (και όχι το 2007) στις 01:00 (και όχι στις 12:30) ο ʼρης βρέθηκε πιο κοντά στη Γη.
Τόσο κοντά είχε να βρεθεί 131000 χρόνια και θα ξαναβρεθεί μετά 61000 χρόνια. Τότε είχε τη φαινόμενη διάμετρο των 26΄΄. Με γυμνό μάτι βέβαια δεν υπάρχει καμιά διαφορά, μόνον φαίνεται λίγο λαμπρότερος και θα χρειαστεί τηλεσκόπιο για να διακρίνουμε ελάχιστες διαφορές στην επιφάνειά του.
ʼγνοια, βλακεία, σπασμένο τηλέφωνο;
Ότι κι αν είναι απαντήστε τους.
Στείλτε το μήνυμα σε όλους να σταματήσει αυτή η φάρσα που εμφανίστηκε με αφορμή το κοντινότερο περίγειο του ʼρη στις 27 Αυγούστου 2003 και επανεμφανίζεται κάθε χρόνο από τότε.
Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε "δεύτερο φεγγάρι" στον ουρανό:
Αν είμαστε τυχεροί ναι.
Όταν, πεθαίνοντας ένα αστέρι του Γαλαξία μας γίνει υπερκαινοφανής , οπότε θα λάμπει από λίγες μέρες έως λίγους μήνες σαν φεγγάρι.
Μακάρι να ζήσουμε αυτήν τη συγκλονιστική εμπειρία, γιατί είναι σπάνιο, σπανιότατο για τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.
Έγινε 4 Ιουλίου 1054 και καταγράφηκε από Κινέζους αστρονόμους ως «επισκέπτης αστήρ», στον αστερισμό του Ταύρου, έγινε 11 Νοεμβρίου 1572 και καταγράφηκε από το Τύχο Μπράχε στον αστερισμό της Κασσιώπης, έγινε το 1604 και καταγράφτηκε από τον Κέπλερ στον αστερισμό του Οφιούχου, έγινε το 1987 σε έναν άλλο Γαλαξία όμως, τα Νέφη του Μαγγελάνου, που μόλις φαινόταν με γυμνό μάτι και από έμπειρο αστρονόμο.
ʼνθρακες λοιπόν ο θησαυρός;
Όχι βέβαια!
Κοιτάξτε στις 27 Αυγούστου (ή οποιοδήποτε βράδυ) τον νυκτερινό ουρανό μακριά από φώτα και θα δείτε να ανατέλλει μία εκπάγλου λαμπρότητας Σελήνη σχεδόν ολόγιομη, πιάστε το διπλανό χέρι και γοητευθείτε, μαγευτείτε, αναπολήστε, ονειρευτείτε, ερωτευθείτε αφήνοντας τους αδαείς να βλέπουν το χαζοκούτι με τα ούφο του.

Αριστοτέλης Κοτινάς, Μαθηματικός-Πρ. Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share